Şantiye Konteyneri Nedir?
Şantiye projelerinde görev alan personelin çalışması ve konaklaması için kullanılan yapılara şantiye konteyneri denir.
Şantiye Konteyner Yapı Grubunda Hangi Binalar Yer alır?
Kullanıma hazır modüler yaşam alanlarını içeren şantiye konteyner yapı grubunda ofisten yatakhaneye çok sayıda bina çözümü yer alır.
Şantiye konteyner yapılarını kullanım amacına göre şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ofis Konteyneri (Yönetim binası, teknik ofis vb.)
- Yatakhane Konteyneri
- Yemekhane Konteyneri
- WC Duş Konteyneri
- Çamaşırhane Konteyneri
- İş ve İşçi Sağlığı Ofis Binası
- İnsan Kaynakları Ofisi
- Şantiye Sağlık Tesis Binası
- Laboratuvar
- Eğitim Binası
- Kantin Binası
- Şantiye Sosyal Tesis Binası
Şantiye Konteyneri Nerelerde Kullanılır?
Enerjiden madenciliğe, yol yapımdan havalimanı inşaatlarına, AVM ve toplu konuta şantiye konteyneri şantiye projelerinin tamamında kullanılır. Kullanıma hazır üretimi ve hızlı kurulum avantajıyla şantiye projelerine zamandan ve bütçeden kazandırır. Tekrar sökülüp kurulabilme özelliğiyle farklı şantiye sahalarında defalarca kullanıma alınabilir.
Nükleer Santral Akkuyu'nun Konteyner Şantiye Videosu
Şantiye Konteyner Modelleri
Standart ölçüdeki üniteler şantiye konteyner modellerinin temel yapısını oluşturur. 3x7 metre ölçüdeki 21 m2’lik bu ünitelerin kullanımıyla konteyner şantiye yapı grubu şekillenir.
Standart tasarımlı konteyner şantiye modelleri 20’ye yakın farklı planda üretilmektedir. Şantiye konteyneri genel olarak ofis, yatakhane, yemekhane, çamaşırhane, WC konteyneri gibi amaçlar için tercih edilir.
1+0 Şantiye Konteyner Modeli
1+0 plandaki şantiye tipi konteyner ofis ihtiyaçlarında masalı yerleşimle kullanılmaktadır. Şantiye yönetimi tercihine göre plana tuvalet ve duş ünitesi ile mutfak evyesi eklenebilmektedir. İşçi barınmasında ranza ve yatak yerleşimiyle yatakhane konteyneri olarak hizmet vermektedir.
1+1 Şantiye Konteyner Modeli
2 ayrı odası ile bu model şantiyede ofis amaçlı kullanılmaktadır. Şantiye şefi ve iş güvenliği yetkilisi bu ofiste çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca yatılı şantiyelerde proje mühendisleri ve teknik personel için yatakhane konteyneri olarak kullanılmaktadır.
Birleşimli Şantiye Konteyner Modelleri
Çok sayıda personelin görev aldığı şantiye projelerinde birleşimli konteyner modelleri kullanılmaktadır. Birleşimli şantiye konteyner modelleri 3x7 metre ölçüdeki ünitelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanmaktadır.
İstenilen büyüklükte tek katlı veya dört kata kadar katlı planlarda projelendirilmektedir. Ünitelerin birleşimiyle onlarca kişinin bir arada çalışabileceği şantiye ofisleri tasarlanmaktadır. Yine yüzlerce çalışanın konaklaması için birleşimli konteyner şantiye yatakhane binaları kısa zamanda hazırlanabilmektedir.
Şantiye Konteyner Ofis Modelleri
Şantiye konteyner ofis bina çözümleri arasında yönetim ofisi, teknik ofis, laboratuvar, toplantı ve eğitim salonu, insan kaynakları ve iş güvenliği ofisi gibi yapılar yer alır.
Şantiye projelerinin büyüklüğüne göre konteyner ofis binaları farklı büyüklükte şekillenmektedir. Küçük ölçekli konut gibi inşaat projelerinde tekli ünitedeki 21 m2 şantiye konteyneri ofis binası kullanımı için yeterli olmaktadır. Enerji ve maden sahaları ile havalimanı gibi yapı projelerinde daha fazla sayıda konteyner ofis binasına ihtiyaç duyulur.
Şantiye Konteyner Yatakhane Modelleri
Şantiye yapı gurubunun en fazla ihtiyaç duyulan binaları arasında konteyner yatakhane çözümleri yer alır. Konteyner yatakhane binaları 21 m2 büyüklükteki standart yapıda 2 ila 4 kişi en iyi ergonomide barınabilmektedir. Birleşimli sistemle yan yana dizilimle projelendirilerek üretilen konteyner yatakhane binalarında çok sayıda personel barındırılabilmektedir. Planlar şantiyede görev alacak personel sayısına göre şekillenmektedir.
Katlı sistemde her katta sağlı sollu 20 ve üzeri yatakhane koğuşu oluşturulabilmektedir. Yatakhane odalarına geçiş oda önlerine planlanan koridorla sağlanmaktadır. Kullanım ergonomisi açısından her katta duş ve WC konteyner üniteleri yerleştirilmektedir.
Şantiye Konteyner Yemekhane Modelleri
Standart üretimli konteyner yemekhane binası içerisinde aynı anda 8 kişi yemek yiyebilmektedir. 50 ila 1500 personeli bulan şantiye projelerinde birleşimli sistemde büyük metrajda konteyner yemekhane yapıları hazırlanabilmektedir.
Şantiye Konteyner WC Modelleri
Standart konteyner içerisinde 7 ayrı kabinli şantiye WC yapısı üretilebilmektedir. Kabinlerde opsiyonel olarak istenilen sayıda WC veya duş planında hazırlanabilmektedir. Şantiye WC konteyneri tüm üniteleriyle kullanıma hazırdır.
Aydınlatma ve su armatürleri duş telefonu ve bataryaya kadar montajlanmıştır. Şantiye sahasında konteyner WC’yi devreye almak hazır girişli temiz su tesisatı, gider borusu ve elektrik sistemini bağlayarak kolayca gerçekleştirilebilmektedir.
Şantiye Konteyner Fiyatları
Kullanıma hazır üretimli sistemiyle şantiye konteyner fiyatları çok cazip. Hızlı kurulum avantajıyla şantiye yönetimlerine bütçeyle birlikte zamandan kazandırıyor. Diğer yapı modellerine göre şantiye konteynerleri inanılmaz zamanda devreye alınabiliyor. Teslim baskısındaki yol ve havalimanı yapımı, toplu konut gibi projelere zamandan kazandırıyor.
Elektrik tesisatından su tesisatına varana kadar hazır üretimli şantiye konteyner fiyatları yatırımcısına kazandırıyor. Bu nedenle konteyner şantiye yapıları avantajlarıyla projelerin en çok tercih ettiği bina çözümü olmayı sürdürüyor.
Şantiye Konteyner Planları
Standart üretimli 3x7 şantiye konteyner planlarının 20’ye yakın farklı tasarımı bulunmaktadır. Şantiye yatakhanelerinde 1+0 plandaki yapılar kullanılır. Ofis amaçlı kullanımlarda 1+1 konteyner planı yaygın olarak tercih edilmektedir. WC konteyner planlarında 7 ayrı kabin bulunmaktadır. Tuvalet kabinleri duş üniteli olarak da üretim yapılabilkektedir.
Şantiye Konteyner Projeleri
Şantiye konteyner projeleri görev alacak personel sayısı ve proje saha şartlarına göre şekillenmektedir. Bu nedenle şantiye yapı grubunun çalışan sayısı ve yapıların kurulacağı yerin planlaması gerekmektedir. En optimum verimlilikte ve en iyi ergonomide bir planlama için şantiye konteyner proje çizimi uzmanlık ister.
İstanbul Havalimanı Konteyner Şantiye Videosu
Şantiye Konteyner Projelerinde Planlama Nasıl Yapılır?
Personel sayısı, yapılacak iş ve fiziki şartlar şantiye konteyner projelerinin planlanmasında dikkate alınması gereken temel unsurlardır.
Şantiye konteyner projelerinin planlanmasında gerekli kriterler;
- Şantiyedeki iş faaliyetine göre yapı grubunun seçilmesi:
- Yönetim ve Teknik Ofis Binası
- Yemekhane Binası
- Yatakhane Binası
- Laboratuvar Binası (Maden, enerji ve petrol sahaları için ihtiyaç duyulan nitelikte)
- İş Güvenliği Ofisi
- İnsan Kaynakları Ofisi
- Şantiye Sağlık Merkezi Binası
- Çamaşırhane Binası
- Eğitim Binası
- Kantin Binası
- WC ve Duş Yapıları
- Şantiyede görev alacak personel sayısının belirlenmesi:
- Yönetici Sayısı
- Teknik Personel Sayısı
- Mavi Yaka İşçi Sayısı
- Zaman içerisinde personel sayısındaki artış ve azalmaların göz önünde bulundurulması
- Şantiye saha şartlarına uygun şantiye konteyneri belirlenmesi:
- Dar mekanlarda katlı şantiye binalarının tercih edilmesi
- İklim şartlarına uygun konteyner şantiye binası seçimi
- Şantiye konteynerlerinin kurulum yerinin sahaya yakınlığı
- Şantiye yapı yerleşiminin çalışma şartlarını kısıtlamaması
- Şantiye binalarının ergonomisi için toz ve gürültüden izole edilmesi
Şantiye Konteyner Ölçüleri
3x7 ünitelerin bir araya gelmesi ile şantiye konteyner ölçüleri ortaya çıkarılmaktadır. 21 m2 konteyner şantiye üniteleri personel sayısına göre tekli olarak veya birleşimli sistemle projelendirilebilmektedir.
Deniz aşırı ülkelere ihraç edilen şantiye konteyner ölçüleri 2,30x6 metre ebatlarındadır. Bu ölçü sınırlaması şantiye konteynerinin nakliye konteyneri içerisine yerleştirilebilmesi amacıyla getirilmiştir.
Şantiye Konteyner Yapılarının Avantajları
- Kullanıma hazır üretimiyle şantiye projelerinin ihtiyaç duyduğu yapılar konteynerle en kısa zamanda karşılanır.
- Hazır yapı konseptiyle şantiye konteyneri yatırımcıya zamandan ve bütçeden kazandırır.
- Yatırımcıyı şantiye sahasında yapı inşa süreçleriyle uğraşmaktan kurtarır.
- Sandviç panel duvar ve çatı sistemiyle enerji tasarrufu sağlayarak bütçelere kazandırır.
- Ergonomisiyle şantiye çalışanlarına konforu yaşatır, zindeliğiyle verimliliği artırır.
Şantiye Prefabrik Konteyner
Şantiye yapılarında temel olarak prefabrik ve konteyner yapılar kullanılır. Şantiye prefabrik konteyner yapıların tercih edilmesinde hızlı üretim ve hızlı kurulum avantajları öne çıkmaktadır.
Şantiye Konteyner Kiralama
Satın alma maliyetlerinden daha fazla kar etmek isteyenler şantiye konteyner kiralama fiyatlarını sorgulamaktadır. Konteyner kiralama yapmak isteyenlere yeni satın almayı öneririz. Bunun en önemli nedeni şantiye konteyner kiralama fiyatlarının ürün fiyatına çok yakın seyretmesidir.
Satılık Şantiye Konteyneri Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Uzman üretici markalar tercih edilerek doğrudan şantiye konteyner sahibinden alınmalıdır.
- Şantiye konteynerinde sandviç panel çatı ve duvar sistemine sahip olan modeller tercih edilmeli.
- Kaynaksız üretimli cıvata somunlu sistemin kullanıldığı yenilikçi konteynerler satın alınmalı.
- Satılık şantiye konteyneri ararken üretici firmanın satış sonrası hizmetinin bulunup bulunmadığı mutlaka sorgulanmalı.