Prefabrik sistemler, demonte olarak fabrika ortamında üretilen, şantiye ortamı gerektirmeyen yapılardır. İlk olarak deprem konutu olarak kullanılmaya başlanan yapıların, zamanla teknoloji geliştikçe kullanım alanları da genişlemiş ve farklı amaçlarla birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin bir sahra hastanesi olarak prefabrik yapılara rastlayabiliriz ya da kırsal alanlarda prefabrik okul binalara görebiliriz. Savaş gibi istenmeyen durumlar sonucu ortaya çıkan konut ihtiyacında prefabrik yapılar oldukça kullanışlı ve ekonomik çözümlerdir. Bununla birlikte sadece geçici olarak değil, kalıcı olarak da bu yapılar çok uzun yıllar problemsiz bir şekilde kullanılabilirler. Bu amaçla yazlık olarak çokça tercih edilen prefabrik ev yapıları, dağ evi, bağ evi ve yayla evi olarak birçok bölgede kullanılmaktadır. Birçok alanda tercih edilen ve kullanım oranı artan bu yapılara ilgi arttıkça beraberinde birçok soru da meydana gelmektedir. Bu sorulardan biri de “prefabrik için izin gerekir mi?” sorusudur.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir. Prefabrik evler için kurulum ve izin süreçleri şu şekilde ilerler:
Prefabrik ev yapınızın kurulumunu bir ilçeye yapmak istediğiniz süreç bu şekilde işler. Eğer bir köye prefabrik ev kurulumu yaptırmak isterseniz, il özel dairesine başvurmanız gerekmektedir. Yapı sahibi olarak siz ya da sizin kanuni vekilleriniz belediyeye ya da il özel idare birimlerine yapınızın ruhsatı için dilekçe vererek başvuru yapmalısınız. Yapı ruhsatı verildikten sonra 5 yıl içerisinde projenizin tamamlanması gerekir.
Onay alındıktan sonraki süreç ise şöyle devam eder. İlk olarak prefabrik evinizin beton planı size gönderilir. Daha sonrasında evin betonu hazırlandığında firmamıza haber verilir. Tarafımızca size gönderilen beton planına uygun zemin betonu dökülmesi gerekir. Zemin betonu ve zemin etüdü siz değerli müşterimize aittir. Prefabrik ev yapısının zemin betonu döküldükten sonra montaj ekiplerimiz en kısa sürede evinizin kurulumunun yapılacağı bölgeye ulaşır ve evinizin kurulumuna başlanır. Kaynaksız cıvatalı sistemle üretilen prefabrik evinizin her bir parçasının titizlikle montajı yapılır. Evinizi kullanırken karşılaştığınız herhangi bir sorunda ekiplerimizle iletişime geçtiğiniz anda sorununuz satış sonrası destek ekiplerimiz tarafından en kısa sürede çözülür.
Karmod 1986 yılından beri başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinden binlerce insanı ev sahibi yaptı. Üstün kalite yapısı ve üstün hizmet garantisi prensibi ile üretilen prefabrik evler sipariş verdiğiniz andan itibaren sadece haftalar içerisinde üretilerek tarafınıza iletilir. Prefabrik için izin gerekir mi? Sorusu cevaplandıktan sonra, Karmod’a gelin, hayalinizdeki ev artık hayal olmasın. Sizin için en uygun eve, en uygun fiyatlara ve en kısa süreler içerisinde uluslararası kalite standartlarında sahip olun.