Trafik, gürültü ve kat kat yeşile hasret beton evlerde yaşama zorunluluğu gibi şehrin getirdiği sorunlar köye ev yapma hayaliyle giderilmeye çalışılıyor. Emekli olduğunda yaz ayları boyunca sürekli kalınacak veya hafta sonu Cumadan Pazara kaçılabilecek doğa ile iç içe güzel bir ev. Deprem endişesi ve yaşadığımız covid19 salgını nedeniyle zorunlu kısıtlamalar bu süreci daha da gündeme taşımış durumda.
Hayaller güzel ama ikinci bir ev yapmanın da maliyeti var. Sınırlı bütçelerle az imkanlar da zorlanarak bir ev yaptırmayı düşünen çok sayıda vatandaşa fikir verecek bir yazı hazırlamaya çalıştık. Temel sorumuz köye ev yapma maliyeti ne kadar?
Kim istemez şehirden uzakta sakin bir ortamda güvenli bir ev yaptırmayı. İstekler güzel de köye ev yaptırmanın maliyeti ne kadar olacak? Temel sorumuz bu. Bu konuda öncelikle bütçenizi belirlemeniz son derece önemli. Kendinize köye yeni bir ev yaptırmak için kaç para ayırabilirim? sorusunu yöneltin. Bu cevaba göre işlemleri başlatmanız mümkün olacaktır.
Burada ev inşa etmek için tercih edeceğiniz yapı modelini de tercih etmek durumundasınız. Öncelikle konut modeli seçiminde elinizi güçlendirebileceğiniz bütçenize göre çok sayıda model bulunuyor. Köye ev yaptırmak için ilk akla gelen klasik betonarme modeli. Bu modele son dönemde sektörde yapılan atılımlarla önemli bir rakip modelde bulunuyor. Prefabrik evler hızlı üretim ve kurulumla birlikte bütçe avantajlarıyla öne çıkan köye ev yaptırmadan önce mutlaka değerlendirilmesi gereken bir model.
Prefabrik Ev Yapımı Ne Kadara Mal Olur? yazımızı da incelemenizi öneririz.
Şayet köye ev yaptırmak için maliyetlerini de göze alarak betonarme modelini düşünüyorsanız karar vermeden önce mutlaka bu modelle ev yaptıran köylülerinizle görüşün. Onların fikirlerini almanız köye ev yapma kararınızda en doğru seçimi yapabilmeniz için size yardımcı olacak. Öncelikle betonarme modelinin inşasının uzun süreçler aldığınız bilmeniz gerekir. Anlaştığınız kalfa “Evinizi 3 ayda teslim ederim.” dese de tam olarak durum böyle gerçekleşmemektedir. Betonarme ile inşa edilen evlerin yapımı yılı hatta yılları bulabilmektedir. Size 3 ayda teslim ederim diyen ustanın çok sayıda bahanesi hazır: “Sen para göndermedin ki.”, “Betoncu zamanında beton vermedi.”, “Tam bitiriyorduk kar yağdı, ardından yağmur yağdı çamur oldu çalışamadık.” gibi size verecekleri çok sayıda cevapları hazırdır. Üstelik sürekli artan malzeme fiyatları uzun süren inşa süreçleriyle katlandıkça katlanır. Başlangıçta aldığınız köye betonarme bir bina yaptırayım kararınız size çok pahalıya patlayabilir.
Betonarme ev modelinde diğer önemli bir sorun çok sayıda usta ile muhatap olmak zorunda kalma ihtimaliniz. Kalıpçı, betoncu, duvarcı, elektrikçi, sucu, çatıcı, sıvacı, fayansçı, kapıcı, pencereci derken çok sayıda ustaya ulaşmanın zorluğunu göz önünde bulundurun hemen. Şunu da vurgulayalım ki Anadolu’da kırsalda bulunan köylerde öyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde olduğu gibi usta bulmak hiç de kolay değil. Az sayıda usta çok fazla talebi karşılayabilecek çalışma gününe sahip değil. Bu nedenle ustaların çoğu bir gün bir yerde diğer gün başka bir evde yarım bıraktıkları işlerle çalışma gayretinde. Bir de usta olmayana ama ustayım diye ortalıkta dolananların oyununa gelmeyin sakın. Paranızı ödemenize rağmen ya işinizi yapmazlar ya da işçilikleri istediğiniz gibi olmaz.
Bu yaşanan sorunlardan bahsettik ki köye ev yaptırma maliyetini hesaplarken bu önemli hususları da değerlendirmenize bir katkı olsun. Yukarıda da vurguladığımız gibi betonarme sistemiyle köye ev yaptırmış olan birisinden başından geçen sorunları mutlaka dinlemenizi öneririz.